2. 5. 2014

Záhada hotelovej izby


Tento príbeh bol dlho utajovaný v policajných archívoch. Desivé a nevyjasnené okolnosti, ktoré ho sprevádzali, nemali nikdy vyjsť na verejnosť. Teraz po mnohých rokoch bol prípad, ktorý sa udial v jednom hoteli zverejnený. Udalosť sa dodnes nepodarilo logicky objasniť.

V roku 1960 sa jedna mladá učiteľka s matkou vracali z výletu v Paríži. Keďže lietadlo na letisku Schwechat pristálo podvečer, ženy sa rozhodli ubytovať v jednom z viedenských hotelov a do Košíc cestovať až na druhý deň. Po príchode do hotelovej izby prišlo matke zle, zostala bledá a tvár jej zaliali kropaje potu. Dcéra preto zavolala miestneho doktora, ktorý matku vyšetril a povedal jej diagnózu, ale lieky na chorobu má vo svojej ambulancii. Vypísal jej recept a odovzdal ho dievčine s tým, že lieky jej vydá jeho žena u neho v ambulancii. Požiadal svojho šoféra, aby mladú učiteľku zaviezol k nim domov a späť.

Cesta do ambulancie im trvala vyše hodiny, lebo v meste akurát panovala večerná dopravná špička a žene sa navyše zdalo, že šofér akoby jazdil po tých istých uliciach. Keď doktorova žena odovzdala učiteľke lieky a ona sa konečne vrátila do hotela, bola už noc. Keď vošla do hotelovej izby, matku v posteli nenašla. Posteľ bola ustlaná a matkine veci sa v izbe nenachádzali. Šokovaná utekala na hotelovú recepciu a dožadovala sa vysvetlenia. Recepčná jej povedala, že sa v hoteli ubytovala sama a žiadnu matku s ňou prichádzať nevidela.

Dcéra neverila vlastným ušiam a dala si zavolať vedenie hotela aj lekára, ktorý jej matku vyšetroval. Doktor vyhlásil, že dnes nenavštívil žiadnu dcéru s chorou matkou a tiež zavolal manželke, ktorá potvrdila, že dnes ho v ambulancii nikto nehľadal. Dcéra zavolala políciu, ktorá prehľadala izbu aj celý hotel, vypočula všetok personál aj ubytovaných hostí, no po chorej matke nenašli jedinú stopu, ani svedka, ktorý by ženu v ten večer v hoteli videl.

Žena sa nikdy nedozvedela čo sa stalo s jej matkou. Prípad sa nikdy nedostal na verejnosť a až do dnešných dní bol ako prísne tajný uložený vo viedenských archívoch.

Vaše hlasovanie o pravdivosti príbehu Záhada hotelovej izby:
FAKT ---------- 33%
FIKCIA ---------- 67%
Celkom hlasovalo: 49

Rozuzlenie:
Príbeh o zmiznutí ženy z hotelovej izby je FIKTÍVNY. Hoci v seriáli Verte neverte bol označený ako pravdivý, v skutočnosti ide o jednu z najznámejších fám, tzv. miestnych historiek, teda príbehov, ktoré sa tvária ako založené na skutočných udalostiach, no ak ich začneme skúmať hlbšie zistíme, že zdroj údajne pravdivých prvkov v konkrétnych príbehov je nemožné dokázať a ľudia, ktorí ich označujú ako zaručene pravdivé ich majú z "druhej ruky", väčšinou tvrdia, že im to hovorila kolegyňa v práci, kamarát, príbuzný, ktorí predsa neklamú. A ani nemusia. Aj oni ho totiž počuli od ďalšej osoby. Fáma je vlastne dômyselnou variáciou známej detskej hry "telefón", kde prvý v poradí pošepká nejakú vetu svojmu susedovi do ucha a posledné dieťa tú istú vetu dostane v značnej skomolenej forme.

Námet z nášho príbehu, teda utajovanie skutočností, paranoické správanie dcéry zmiznutej matky, utajovanie skutočností zo strany hotela, sa stalo námetom niekoľkých filmov, ktoré svoj príbeh čerpali priamo alebo čiastočne z tejto historky. Ide o snímky Midnight Warning (1932), Zmiznutie starej dámy (1938),  Verwehte Spuren (1938), So Long At The Fair (1950), Hľadá sa Bunny Lakeová (1965), Tajomný let (2005), Nebezpečný únos (2009), Opustená (2010).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára