22. 4. 2014

Nevyriešená záhada: Žena zmizla v centre mesta za bieleho dňa


Prípad zmiznutia mladej ženy v centre Brna spred 38 rokov nedá dodnes mnohým spávať. Smutný príbeh bez bodky je o to mrazivejší, keď si uvedomíme, že podobné nešťastie môže postihnúť každého z nás. Nasledujúce riadky nie sú historkou z Akty X ale skutočným príbehom o jednom neuveriteľnom zmiznutí.


15. februára 1976 krátko po poludní vystúpila 45-ročná Marie Bartošová z električky na zastávku na Pekárskej ulici. Chcela navštíviť príbuzného v Nemocnici sv. Anny, ktorá sa nachádza priamo oproti električkového ostrovčeka. Nikdy tam však neprišla. Tesne po vystúpení sa totiž prepadla do hlbín mesta Brna.

Nie, to nie je sci-fi, ale skutočná udalosť, ktorá v tom čase šokovala širokú verejnosť v Československu. Komunistické médiá sa síce tragédii venovali okrajovo, vzhľadom k tomu, že zodpovednosť malo na celom incidente predovšetkým vedenie mesta Brno, no bizarná udalosť sa rýchlo rozšírila po celej krajine. Pani Bartošová mala doslova životnú smolu, bola v nesprávnom čase na tom najnevhodnejšom mieste. Chodník na Pekárskej ulici sa totiž kvôli prasknutému potrubiu oslabil nasiaknutím vody a zemina sa prepadla práve v dobe, keď Marie vystupovala z električky. Žena bola vlastne až následnou obeťou tragédie.
Do tejto jamy na Pekárskej ulici v Brne sa v roku 1976 prepadla Marie Bartošová a navždy zmizla.
Foto: idnes.cz
Do zeme sa totiž najskôr prepadol iný cestujúci a Marie Bartošová sa ho snažila z jamy vytiahnuť, pošmykla sa a do zeme sa prepadla aj ona. "Hasiči muže pomocí žebříku vytáhli ven. Pětačtyřicetiletou Marii Bartošovou, která zřejmě chtěla muži pomoci, se již nepodařilo najít. Zmizela v podzemních hlubinách města Brna," vyjadril sa pre denník MF Dnes vo februári 2014 hovorca juhomoravských hasičov Jaroslav Mikoška. Ženu hľadali v kanalizácii niekoľko hodín po nešťastí, avšak bez výsledku. Po Marii Bartošovej nezostala žiadna stopa.

Dodnes sa nevie, či nešťastná žena naozaj zomrela v brnianskom podzemí, alebo sa jej podarilo zachrániť. Oficiálne bola po desiatich rokoch prehlásená za mŕtvu. V roku 1992 objavili baníci pri odstraňovaní ilegálnej skládky pri kanalizačnej výpuste na Kšírovej ulici v Brne kostrové pozostatky spodnej časti ľudského tela. O pol roka neskôr bola v Brne-Černoviciach na lúke blízko rieky Svitava objavená ľudská lebka. Pozostatky identifikoval až o dva roky neskôr manžel Marie Bartošovej podľa atypických nohavíc. Nikdy však nebola vykonaná skúška DNA, ktorá by definitívne vyvrátila pochybnosti o tom, čo sa pred 38-rokmi na poludnie skutočne stalo s Mariou Bartošovou, ktorá záhadne zmizla v hlbinách mesta Brna.

Zdroj: MF Dnes

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára