16. 4. 2014

Legendárni duchovia: Bell Witch


Fenomén duchov sprevádza ľudí od nepamäti. Stretnutia s tajomnými desivými prízrakmi údajne zažili milióny ľudí. Niektoré zjavenia nemajú nejaký jasný dôvod, iné varujú svojich živých príbuzných pred nebezpečenstvom. Najhoršími paranormálnymi zjaveniami sú poltergeisti, ktorí ohrozujú obyvateľov domov svojou nebezpečnou aktivitou. V seriáli Legendárni duchovia vám prinášame tie najslávnejšie zjavenia prízračných bytostí, ktoré svojho času šokovali celý svet.


Spojené štáty americké sú charakteristické svojimi početnými príbehmi o paranormálnych javoch. Drvivá väčšina slávnych prípadov sa odohrala práve na území USA. Najslávnejší duchársky príbeh Ameriky sa volá Bell Witch - Čarodejnica z Tennessee.

Dom rodiny Bellových, kde údajne mátal duch Kate Battsovej. Foto: mentalfloss.com
Vyčíňanie poltergeista v mestečku Adams v štáte Tennessee na juhu Spojených štátov sa odohralo v 19. storočí v dome rodiny Bellových. Mysteriózny príbeh začal v roku 1817, keď sa otec farmárskej rodiny, John Bell, vybral na poľovačku. V lese uvidel tajomné zviera, ktoré sa podľa jeho slov najviac podobalo veľkému čiernemu psovi. Vystrelil naňho no zviera záhadne zmizlo. V ten večer po návrate pána Bella domov sa v ich dome začali diať nevysvetliteľné veci.

Takmer každú noc bolo počuť v rôznych častiach domu záhadné búchanie, k rodine sa prihováral neznámy ženský hlas. Ten im časom povedal svoje meno - Kate Batts. Duch svoje útoky namieril najskôr na dcéru Bellovcov, Betsy. Ťahal ju za vlasy, zanechával jej na tele škrabance, škrtil ju a fackoval. Rodičia považovali tvrdenia Betsy za detské žarty, no chýry o strašení v dome Bellovcov sa rýchlo v malom mestečku rozšírili.

Strašenie sa odohrávalo aj v prítomnosti rodinných priateľov, na ktorých čarodejnica hádzala taniere. Nábytok bol presúvaný neznámou silou. Na návštevu do strašidelného domu zavítal aj generál Andrew Jackson, neskorší prezident Spojených štátov amerických. Na pozemok Bellových priviedol aj vyháňača duchov. Ten sa pokúsil čarodejnicu zastreliť striebornou guľkou, no duch na neho zaútočil takou silou, že so strachom utiekol. Neskôr sa ataky poltergeista zamerali na otca Johna, ktorý zomrel v decembri 1820, údajne práve kvôli záhadným paranormálnym javom v ich dome.

Informačná tabuľa v mestečku Adams, kde sa odohrávalo strašenie rodiny Bellových. Foto: ashvilleparanormalsociety.com
Duch Kate Bettsovej po Johnovej smrti odprisahal, že sa o sedem rokov vráti, čo sa aj stalo. Strašenie postupne prestalo z ničoho nič, podobne ako sa objavilo. Prípad Bell Witch je podľa historických prameňov najlepšie zdokumentovaným príbehom o duchovi na území USA. Množstvo očitých svedkov potvrdilo paranormálne javy. Na motívy príbehu bol nakrútený film Americká kliatba a príbehom čarodejnice sa inšpiroval aj slávny horor Záhada Blair Witch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára